Skip to main content

De Positief Motiveren podcast

Hoe geef ik een goed compliment? (ComplimentenRegen 1/3)

Het is makkelijk om je te laten meeslepen door slecht nieuws, door pessimisme en door alles wat er niet goed gaat. Het vraagt meestal meer energie om de focus te houden op wat er nu wél goed gaat. Terwijl er toch zoveel goed gaat!

Een goed compliment kan veel in gang zetten. Het geven van een oprecht compliment kan de onderlinge relatie tussen jou en de ander versterken. Het draagt bij aan iemands (zelf)vertrouwen of aan het werkplezier. Ook kan het iemands motivatie om ergens mee aan de slag te gaan vergroten.

Het is dan wel belangrijk dat je nadenkt over de manier waarop je een compliment geeft. 

In deze podcast-aflevering deel ik met je: ⁠
✔ Waarom niet elk compliment een goed compliment is; ⁠
✔ Wanneer het zelfs tegengesteld kan werken;⁠
✔ Met welke 3 ingrediënten je zorgt voor een compliment met resultaat;⁠
✔ En hoe je met je compliment niet alleen kijkt ‘tot nu toe’, maar ook een boost geeft voor de toekomst.

Waarom is niet elk compliment een goed compliment?

In de praktijk blijkt dat een compliment niet altijd positief aan komt bij de ander en niet altijd een positief resultaat heeft. Het gaat dan niet om het ongemakkelijke gevoel dat iemand soms ervaart bij het ontvangen van een compliment. Het gaat erom dat een compliment soms een totaal ander effect kan hebben dan dat jij ermee bedoeld hebt. 

Door gebruik te maken van 3 ingrediënten vergroot je de kans op het geven van een goed compliment.

1. Zorg dat je compliment oprecht is

Het eerste ingrediënt is dat een goed compliment oprecht is!

Dit lijkt voor de hand liggend. Maar soms weerhoudt het mensen om complimenten te geven, omdat ze denken dat het heel kunstmatig wordt. Dat hoeft niet. Je zorgt dat een compliment altijd oprecht is. Maar besef ook dat je gevoel voor een persoon of over een situatie als geheel niet positief hoeft te zijn, om toch oprecht te kunnen zijn. Een compliment mag ook gewoon soms uit je verstand komen, rationeel. Vaak kies je dan voor het benadrukken van een kleiner deel van de situatie. Dat wat wel goed is gegaan en dat waar je oprecht positief over kunt zijn.

2. Je compliment focust op concreet gedrag

Het tweede ingrediënt is dat een goed compliment focust op concreet gedrag óf de inspanning die wordt geleverd. Geef concreet aan wat je ziet of benoem de inspanning die je ziet. 

Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot er concrete zichtbare resultaten zijn. Sterker nog: het blijkt vaak veel meer te motiveren als je jouw complimenten richt op de inspanning (‘wat goed dat je aan de slag gaat met….’) dan wanneer je deze richt op het resultaat (‘dat heb je goed geregeld’).

3. Geef een doorkijkje naar de impact

Geef je complimenten omdat je iemand wilt motiveren om verder te gaan? Dan is het belangrijk om als derde ingrediënt in je compliment een doorkijkje te geven naar de impact of het resultaat.

Door concreet te benoemen waar het gedrag van iemand toe kan leiden, zorg je ervoor dat jouw compliment niet stopt bij het nu. Het geeft juist een boost om hiermee verder te gaan, ook in de toekomst.

Complimenten zorgen voor motivatie

Wat je met bovenstaande ingrediënten doet, is dat je het gedrag steeds verbindt aan de toekomst. Je compliment is eigenlijk een extra zetje in de rug. Het geeft een extra duwtje om door te gaan op de route (het proces).

Met deze 3 ingrediënten in gedachten, kun je volop gaan experimenteren met het geven van complimenten én onderzoeken wat er vervolgens gebeurt met de mensen om je heen en jullie onderlinge relatie.

Meer leren over complimenten?

Zoek jij meer handvatten geven voor het bewust inzetten van complimenten? Volg dan het mini-programma Meer Complimenten op de Werkvloer. Het geeft je een ander perspectief op motivatie en communicatie en je raakt geïnspireerd om dagelijkse gesprekken nét even anders te voeren.

Je krijgt:

  • Het e-book Meer Complimenten op de Werkvloer – als PDF te downloaden naar je eigen apparaat
  • Toegang tot e-learning met 15 werkvormen – in de online leeromgeving, waar je aanvullingen en updates kunt vinden
  • Klantvoorbeelden – linkjes, video’s en ervaringen in de leeromgeving

Méér Motivatie?

Meld je aan en ontvang 2 keer per maand nieuwe artikelen per e-mail. Je gaat akkoord met de privacyverklaring van Mariëlle Tromp. Afmelden is eenvoudig.

Luister de podcast via je eigen app

Als je de podcast luistert via je eigen app en je hier abonneert, dan vind je alle afleveringen op een rij!

Staat jou favoriete podcast-app hier nog niet tussen? Of kom je er niet uit? Laat het me even weten!
Contact opnemen?