Van de Fasen van Gedragsverandering of het Stages of Change model hebben veel mensen wel eens gehoord. Maar er écht op dagelijkse basis mee werken en alle voordelen hiervan benutten? Dat doen er maar weinig. Terwijl het werken met de Fasen van Gedragsverandering je niet alleen veel meer resultaten voor je cliënt oplevert. Het heeft ook veel voordelen voor je eigen werkplezier. 

stages of change

De Fasen van Gedragsverandering

Fasen van Gedragsverandering is de Nederlandse vertaling van het stages of change model. Dit model gaat er vanuit dat verandering vaak in verschillende stappen of fasen verloopt. 

Als je leert werken met de Fasen van Gedragsverandering dan kan je dit toepassen:

 • Bij het motiveren van individuele cliënten
 • Bij het motiveren van jezelf
 • Bij het enthousiasmeren en meekrijgen van je collega’s

Maar waarvoor je het óók kunt inzetten is: 

 • Bij het vormgeven en uitvoeren van je workshop of presentatie
 • Bij het ontwerpen en uitvoeren van je project

Kortom: je kunt deze fasen gaan herkennen in alles waarbij ‘verandering’ een rol speelt. Voor jezelf en voor anderen. In je werk en privé. 

Aan de slag met complimenten?

Wanneer is een training in de Fasen van Gedragsverandering interessant?

Een training in de Fasen van Gedragsverandering is interessant als je te maken hebt met het begeleiden van verandering. Zeker als je wel eens weerstand ervaart dan kan het werken met deze fasen je veel opleveren. 

Veel mensen hebben wel eens van deze fasen gehoord, maar weten niet hoe ze hier in de praktijk mee kunnen werken. Misschien geldt dat ook voor jou? 

Het is jammer als dit model ’theorie’ blijft. Want juist als je de fasen leert herkennen in je dagelijks werk ga je dit model echt waarderen en benutten. Want hoe fijn is het om precies te weten wat je op elk moment kunt doen om jouw cliënt effectief te begeleiden? 

Maar een training in motiveren heeft niet alleen effecten voor je cliënt. Cursisten geven na de training bijna altijd aan dat hun werk er leuker van is geworden. Zij hebben leren kijken met een andere blik en ervaren meer voldoening. 

Meer Complimenten op de Werkvloer e-book

Nieuw: Motiveren met de Fasen van Gedragsverandering

Op dinsdag 27 september en dinsdag 25 oktober vind de nieuwe 2-daagse training Motiveren met de Fasen van Gedragsverandering. In deze training leer je dit denkmodel toepassen en benutten in jouw dagelijks werk. 

De kosten voor deze deze 2-daagse training bedragen € 595 ex btw (€ 719,95 incl btw). Dit is inclusief materialen, locatiekosten, koffie en thee en een eenvoudige lunch.

Fasen van Gedragsverandering in het kort

De Fasen van Gedragsverandering zijn beschreven door Prochaska en DiClemente. Zij hebben het over de fasen precontemplation, contemplation, preparation, action en maintenance. 

Voor het gebruik in de dagelijkse praktijk heb ik deze fasen vertaald naar: onbewust, overwegen, voorbereiden, actie en volhouden.

Bij elke fase hoort een focus waarmee je iemand optimaal kunt begeleiden om verder te komen in zijn veranderproces.  Zo wil je mensen in de onbewuste fase nieuwsgierig maken en help je mensen in de overwegende fase om meer helderheid te krijgen in hun gedachten. 

Bij elke focus horen weer een aantal manieren om mensen hierin te ondersteunen. Ik heb deze in de loop der jaren aangevuld met werkvormen uit onder andere motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht werken en de positieve psychologie. 

Kortom: als je leert herkennen in welke fase de ander is, dan weet je vervolgens ook wat wel én niet zinvol is om te doen in jouw begeleiding. En kan je zelf een keuze maken welke werkvorm je daarvoor wilt inzetten. 

Voor wie is de training interessant?

Deze training is interessant voor iedereen die te maken heeft met het begeleiden van verandering. In de praktijk zijn mijn cursisten vaak werkzaam binnen zorg en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • bewegingsagogen
 • fysiotherapeuten
 • logopedisten
 • welzijnswerkers
 • buurtsportcoaches
 • persoonlijk begeleiders
 • ambulant begeleiders
 • coaches

Twijfel jij of deze training en jij een goede match zijn? Neem dan vooral even contact op. 

Hoe ziet de training eruit?

De trainingsdagen worden optimaal benut voor oefenen en uitwisselen door de volgende opbouw:

Voorbereiding

Je bereidt de trainingsdag voor door: 

 • Het bekijken van de online masterclass Fasen van Gedragsverandering 
 • Het voorbereiden van een casus

Dag 1

In de ochtend gaan we van adviseren naar motiveren. Je ontdekt hoe je voor de juiste randvoorwaarden zorgt en hoe je eenvoudiger in een coachende rol stapt. 

Over dit onderdeel zijn deelnemers in workshops en trainingen ook jaren later nog heel enthousiast. Ze herkennen wanneer ze (te) hard aan het werk gaan. En weten dan óók wat ze kunnen doen om dit om te draaien. 

“De training is veel zinvoller dan ik van tevoren had gedacht. Met name het deel over je eigen rollen maakt me bewust van mijn eigen rol. Dit geeft een goed antwoord op de vraag waarom ik soms het gevoel krijg dat ik met de oplossing moet komen.”

cliënt wikt en weegt met weegschaal in hand

In de middag gaan we aan de slag met de onbewuste fase en de fase van overwegen. Dit zijn de fasen die jou als begeleider van een verandering vaak de meeste energie kosten.

Tijdens deze middag leer je allereerst hoe je deze fasen goed herkent. Je gaat oefenen met verschillende werkvormen die je kunt inzetten. 

Opdracht en uitwisseling

Na de eerste trainingsdag ga je aan de slag met een opdracht. Deze voer je individueel uit, maar je kunt de hulp van 2 andere deelnemers inschakelen. Natuurlijk help jij hen ook. Hiervoor spreek je een (online) intervisiemoment af bij de eerste dag. 

Dag 2

Bij de tweede dag kijken we terug op jouw ervaringen in je dagelijks werk. We focussen daarna op het thema weerstand. We maken ook een start met de fase voorbereiden, waarin je leert hoe je zorgt voor een passende strategie voor jouw cliënt. 

In de middag gaan we aan de slag met de fasen actie en gedragsbehoud

Op basis van jouw eigen leerdoelen maak je een implementatieplan

Follow-up

Ongeveer een maand later ontmoeten we elkaar nog één keer als groep voor een (online) follow-up. Hierin kijken we terug op jouw ervaringen met de implementatie. 

Certificaat

Als je aanwezig was bij de trainigsdagen en de follow-up en je bovendien alle opdrachten met succes hebt uitgevoerd ontvang je een certificaat waarop 22 studiebelastingsuren zijn vermeld. Dit zijn 14 contacturen als groep en 8 uren voor voorbereiding (2 uur), implementatieopdrachten (2x 2 uur) en contact met je subgroep (2 uur).

Aanmelden of meer informatie?

Wil je je direct aanmelden voor de training? Dat kan door mij te mailen via de link hieronder. 

Vind je het fijn om eerst nog even met mij te bellen? Plan dan een afspraak via de contactpagina. Je kunt me natuurlijk ook eerst mailen. 

Marielle Tromp achter tafel

Een training voor jouw team of binnen je organisatie?

Heb jij interesse in deze training voor jouw team of binnen jouw organisatie? 

Neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden. Het liefst spreek ik je telefonisch, maar ik vind het handig om even tijd voor je te hebben. Mail me daarom om een afspraak te maken naar marielle@marielletromp.nl , of stuur een WhatsApp bericht via de knop onderaan de site. Dan spreken we elkaar binnenkort. 

Marielle Tromp
 • Ik help zorgprofessionals te doen wat er voor hen toe doet. 
 • Meer voldoening en meer resultaat, met meer gemak. 
 • Door training, teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. 

© Mariëlle Tromp 2010 - 2022

Fotografie: Pragt Plaatjes

Contact opnemen?