Maar heb je dan wel goede schoenen? (over de preparatie-fase)
Motiveren met de Fasen van Gedragsverandering, hoe ziet dat er nu uit? In een korte serie artikelen deel ik met je hoe dit kan werken. In dit artikel de fase van voorbereiden, ook wel preparatie of preparation genoemd.
‘Maar heb je dan wel goede schoenen?’
Zelf ben ik bewegingswetenschapper. Maar gek genoeg houd ik niet van sporten. Toch had en heb ik wel periodes dat ik meer sport. Ook hardlopen heb ik een paar keer een tijdje gedaan.
Een paar jaar geleden was het weer het moment dat ik ervoor zou gaan. Ik had een schema gedownload. Ik had m’n agenda bestudeerd voor de goede momenten. Ik zou mijn sportkleding van de bovenste plank halen en ik zou gewoon gaan!
En middenin die voorbereidingen vroeg een cursist in een training:
‘Maar heb je dan wel goede schoenen?’
Ook dat nog
Dan wás ik eindelijk zover. Ik had Een Plan. Ik had er soort van vertrouwen in. En dan bleek er nóg iets te zijn waar ik over had moeten nadenken. Want deze cursist benadrukte hoe ontzettend belangrijk de juiste schoenen zijn. Anders zou ik blessures krijgen.
Ik voelde me echt een amateur tegenover deze cursist, zelf een fanatieke hardloper.
Wat denk jij dat dit met mijn vertrouwen deed…?
De fase van voorbereiding én onzekerheid
Iemand begeleiden in deze fase van voorbereiding (preparatie fase) is meestal leuk. Je cliënt wil écht iets veranderen. Hij is vaak ook op zoek jouw adviezen en expertise.
Houd in deze fase goed in de gaten dat jouw cliënt expert is over zijn eigen leven. Jouw goede adviezen, hoe onderbouwd ook, zijn niet voor iedereen de beste adviezen. Blijf samen onderzoeken wat past bij je cliënt.
Eén van je belangrijkste taken in deze deze fase is dat je jouw cliënt helpt om zelfvertrouwen op te bouwen en te behouden.
En hoe liep het af met mijn schoenen?
De opmerking van deze cursist bracht mijn vertrouwen aan het wankelen. Best gek, want:
- ik ben opgeleid als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper
- ik ken de zwakke punten van mijn lichaam
- ik had al bewust besloten om het te doen met wat ik in huis had
- ik geloofde niet dat ik in de eerste weken met een paar minuten hardlopen een blessure zou oplopen door ‘verkeerde schoenen’, dus beginnen kon sowieso
- ik had zelfs al nagedacht over (onder andere) schoenen en had besloten dat ik eerst 6 weken aan de slag zou gaan en dán pas (als dat nodig was) zou investeren in goede materialen.
Zelf vond ik het heel opvallend dat ik het nodig had om deze hele rij van argumenten weer bewust op te roepen om die ene opmerking van een cursist weer te neutraliseren.
De preparatie-fase is voor veel professionals de perfecte fase
Over het algemeen vinden professionals deze fase van preparatie een perfecte fase om een cliënt te begeleiden. Je kunt (eindelijk) je vakkennis inzetten. En de kans is groot dat het op relatief korte termijn tot resultaten zal leiden. Dat is niet alleen fijn voor je cliënt, maar ook voor jou. Het zorgt voor veel voldoening om een cliënt in deze fase te begeleiden.
Realiseer je echter wel dat voor sommige van je cliënten het vertrouwen nog wankel is. Focus (ook) op het onderhouden en het versterken van vertrouwen, zodat iemand ook echt in actie wil komen.
Houd voor ogen: jij en je cliënt zijn er nog niet! Want pas hierna komt de actiefase.
De andere fasen van gedragsverandering
Ik schreef eerder over:
Binnenkort verschijnt ook een blog over actiefase.
Wil je niet wachten en wil je nu direct meer weten?