Hoe jouw rol je gedrag bepaalt
Hoe stap je nu eenvoudig in een coachende rol? Deze vraag komt in alle trainingen en in een aantal workshops aan de orde. Want wil je iemand helpen om duurzaam te veranderen? En dus iemand daadwerkelijk motiveren? Dan heb je in de meeste gevallen behoefte aan een iets meer coachende rol.
Ben je wel jezelf als je kiest voor een rol?
Jaren geleden zag ik het hebben van verschillende rollen als iets negatiefs. Ik dacht aan theater, aan niet jezelf zijn. Aan doen alsof.
Inmiddels kijk ik daar anders naar. Je hebt nu eenmaal verschillende rollen in het leven en bij die verschillende rollen hoort ander gedrag.
Ik laat het zien aan de hand van een aantal voorbeelden.
Welke taal spreek jij?
Toen ik opgroeide spraken mijn ouders dialect. Met elkáár dan in ieder geval.
Met ons als kinderen spraken ze Nederlands, want ze vonden het belangrijk dat wij dat goed leerden.
Dit leidde trouwens wel eens tot grappige situaties. Soms zeiden wij tegen mijn moeder: ‘dat heb je al verteld! ‘Zij zei dan: ‘maar ik zeg het nu tegen papa’. Wij wisten meteen dat dat niet zo was, want ze sprak Nederlands.
Pas als volwassene ging ik ook dialect spreken. Maar alleen met mijn vader. Daar hoefde ik niet over na te denken, het schakelen ging volledig automatisch.
Als dochter – vanuit mijn rol als dochter – praatte ik dialect.
Maar in elke andere situatie en vanuit elke andere rol Nederlands.
Ben jij ook opgegroeid met een dialect of een tweede taal? Dan herken je dit vast! Je denkt er niet voortdurend over na, het omschakelen gaat automatisch.
Stop jij voor oranje?
Een ander voorbeeld dat je misschien herkent:
Ik studeerde in Groningen, een stad waar veel gefietst wordt. Zoals iemand eens zei: studenten doen niet echt aan verkeersregels. Ze fietsen om elkaar heen. En dat gaat verrassend goed.
Dat gold ook voor mij. Als ik een oranje stoplicht zag, dan zette ik even een tandje bij. Kon nog net, toch?
Jaren later fiets ik door Assen. Maar nu met mijn kinderen. Bij een oranje stoplicht hoef ik niet na te denken. Ik rem.
Het is hetzelfde oranje stoplicht.
In mijn rol als student zette ik een tandje bij.
In mijn rol als ouder rem ik.
Van onbewust naar bewust
Bovenstaande situaties zijn voor mij onbewust. Ik hoef er niet over na te denken of ik dialect spreek of ga remmen. Ik doe dit vanzelf, omdat het past bij mijn rol van dat moment.
Je kunt je rol echter ook bewust kiezen. Want als je jouw rol bewust kiest, dan volgt daar vaak automatisch bepaald gedrag uit.
Zo kies ik bij sommige overleggen bewust voor een coachende rol.
Ik ben dan automatisch minder aan het woord.
Bij andere overleggen kies ik voor een faciliterende rol.
Ik ben dan als vanzelf steeds aan het onderzoeken wat er nodig is om beweging te brengen in een proces.
Of mij is expliciet gevraagd om advies te geven.
Ik ben dan automatisch meer aan het woord en meer aan het uitleggen. Sterker nog: misschien heb ik nu wel een presentatie bij me en zit ik niet aan tafel maar sta ik ervoor.
Van adviseren naar coachen
In mijn trainingen willen mensen leren motiveren.
Wat het moeilijkst is voor de meeste deelnemers is om te stoppen met tips geven. En om daadwerkelijk te gaan motiveren. Hiervoor is vaak een coachende rol nodig.
Natuurlijk heb je hiervoor coachende en motiverende vaardigheden nodig. Maar mijn overtuiging is ook:
Als jij je bewust bent van je coachende rol, als je deze écht voelt en als je weet wat je voor de ander wilt bereiken, dan doe je vaak als vanzelf al de juiste dingen.
Meer weten?
Wil jij weten hoe je eenvoudige in een coachende rol stapt?
In de training Motiveren met de Fasen van Gedragsverandering besteden we volop aandacht aan het ervaren en ontwikkelen van jouw coachende rol.
- Je kunt in september deelnemen aan deze training
- Of kies voor een individueel trainingstraject om jouw coachende rol te ontwikkelen – neem contact op voor de mogelijkheden.