Skip to main content

Wat als jij weerstand hebt tegen SMART doelen stellen?

SMART doelen stellen. Dat lijkt zo te horen. Maar voor mij werkt het eigenlijk niet. Hoe concreter het doel, des te minder ik gemotiveerd raak. Gek toch? Of niet….?

Misschien lijk jij op mij en word je ongemakkelijk van SMART doelen. Of misschien lijkt je juist niet op mij en werken SMART doelen voor jou geweldig. In beide gevallen denk ik dat dit blog je blik kan verbreden.

Harp spelen

Drie jaar geleden besloot ik dat ik harp wilde leren spelen. Als kind vond ik een harp al magisch, maar ik had er nog nooit één noot op gespeeld. Nu, drie jaar later, kan ik eenvoudige liedjes spelen. 

Ik heb veel van geleerd. Niet alleen over harp spelen, maar juist over het proces. Het is back to basics over hoe leren (voor mij) werkt, hoe je daarvoor noodzakelijke veranderingen in je leven doorvoert en hoe je daarbij gemotiveerd blijft. 

Wat maakt dat ik drie jaar later nog steeds speel én het heel leuk vind? Graag deel ik één van de succesfactoren met je.  

Geen doel maar een intentie

‘Je moet wel een doel hebben’ is iets wat ik heel vaak hoor. De veronderstelling is dat doelen behalen bijdraagt aan ons geluk. Ik verbaas me daar wel eens over. Zeker als je cliënt bent bij een zorgorganisatie lijk je er niet aan te ontkomen. Je moet doelen hebben!

Het lijkt soms zelfs wel alsof er ongemak is bij zijn en bij tevreden zijn

SMART werkt niet voor iedereen

Laat ik vooropstellen: het werkt voor iedereen anders. Ik ken mensen die echt heel goed zijn in een doel stellen en dat ook behalen. Zij raken zeer gemotiveerd van het SMART formuleren en zetten zich dag na dag in om dit doel te behalen. Voor hen is dat een succesformule.

Maar voor mij werkt het niet zo. Ik raak niet gemotiveerd van een SMART, uitgekristalliseerd doel in de verre toekomst.

Wat voor mij veel beter werkt is weten welke intentie ik heb. Dus ongeveer welke richting ik op wil en wat ik daarbij belangrijk. Vervolgens kijk ik naar wat dat betekent voor nu én voor de heel korte termijn. 

Toen ik begon met harp spelen, was mijn doel niet om in de toekomst vloeiend een bepaald ingewikkeld stuk te kunnen spelen. Ik zocht iets om actief te ontspannen. Verder vond ik het geluid van een harp erg mooi, ook zonder dat het een liedje is. En er was ook nog een motivatie om mijn kinderen te beïnvloeden in hun muzikale ontwikkeling, die er op dat moment helemaal niet was.

Voor mij werkt het om me te focussen op wat de activiteit (het proces) me oplevert. Het doel (het resultaat) werkt voor mij minder goed.

Oefenen en kleine stapjes

Week na week merkte ik dat het het spelen makkelijker ging. Eerst merkte ik dat ik automatisch mijn vingers goed zette. Of mijn armen hield zoals ze hoorden. Na een paar weken kon ik met meerdere vingers spelen, iets wat me eerst nog onmogelijk leek. En opeens deed ik iets met twee handen!

En er gebeurde ook nog iets anders. We kochten een keyboard. En mijn kinderen wilden óók liedjes leren spelen. Daar was ik heel blij mee.

Natuurlijk was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Oefenen schoot er ook wel eens bij in. Ik zat ook wel eens mopperend voor de zoveelste keer een riedeltje te oefenen dat niet lukt. En spontaan prachtige stukken – of zelfs eenvoudige liedjes – spelen kan ik nog niet, het is best hard werken. Maar toch: wat heb ik veel geleerd in 3 jaar!

Advies: kijk wat werkt voor jou

Mijn advies als jij iets wilt leren of als je iets wilt veranderen in je dagelijks leven of je dagelijks werk: Kijk wat voor jou werkt.

Houd je van concrete en SMART-geformuleerde doelen? Dan moet je dat natuurlijk vooral doen!

Werkt het voor jou niet zo goed? Dan werkt mogelijk dit beter:

  • Bepaal je intentie. Welke kant wil je ongeveer op? Wat vind je daarbij belangrijk? En wat nog meer? Wat kan dit je allemaal opleveren? 
  • Kijk wat er al is. Wat kan je al kan? Wat heb je gedaan? Wat is er al? Sta hier bij stil op een manier die bij jou past. Misschien kan je dit opschrijven of er foto’s bij zoeken.
  • En bepaal nu je eerste, kleine, concrete stap. Wat kan je bijvoorbeeld vandaag of deze week doen als kleine stap in de richting waar je heen wilt? Waarvan weet je zeker dat het je lukt? Twijfel je of het je lukt? Maak het dan nog kleiner, totdat het bijna belachelijk voor je voelt. Dan zit je goed! 

Denk niet automatisch dat een concreet doel de beste oplossing is. Onderzoek wat bij jou past. 

En dan nog even over de harp

Mijn harp staat nu, 2,5 jaar na het schrijven van bovenstaand artikel*, al een hele tijd ongebruikt.

Een valkuil is om voortdurend te denken ‘o ik moet weer beginnen’. Of ‘o wat zonde’. Dit soort gedachten, waarbij je iets wilt maar niet doet, kost ontzettend veel energie. Niet zo gek, want als je kijkt naar de Fasen van Gedragsverandering dan zet je jezelf daarmee in de overwegende fase. Een fase die enorm veel energie vraagt omdat je voortdurend aan het afwegen bent.

Ik heb dan ook besloten dat het oké is. Soms is het dat even niet en vind ik dat ik weer ‘moet’ spelen, of de harp anders verkopen. Maar dan denk ik aan mijn intentie. Het gaat om de lol en om het proces. En als daar geen ruimte voor is, dan speel ik (nog even) niet.

*)Ik schreef in december 2019 een artikel over harp spelen dat ik in juli 2022 heb opgesplitst en uitgebreid naar 3 verschillende blogs. Dit blog was onderdeel van het artikel, net als het blog over jezelf vergelijken met anderen.Méér Motivatie?

Meld je aan en ontvang 2 keer per maand nieuwe artikelen per e-mail. Je gaat akkoord met de privacyverklaring van Mariëlle Tromp. Afmelden is eenvoudig.

Gerelateerde blogs:

wp-content/uploads/2021/12/Terugkijken-op-het-afgelopen-jaar.png

Terugkijken op het afgelopen jaar

Elk jaar kijk ik terug op het afgelopen jaar. Dit doe ik bewust vóórdat ik vooruit kijk naar het nieuwe jaar. Ik doe…
wp-content/uploads/2023/10/Hoe-onverwacht-mijn-werk-totaal-veranderde.jpg

Hoe onverwacht mijn werk totaal veranderde – WEBINAR

Toen ik dit voorjaar het programma Meer Lol met je Coachende rol aankondigde, had ik geen idee dat de invloed op mij…
wp-content/uploads/2022/07/meten.jpg

Vergelijk jezelf niet met anderen

We vergelijken onszelf voortdurend met anderen. Je eigen gevoel wordt, bewust of onbewust, regelmatig bepaald door w…
Contact opnemen?