De FasenWijzer is een waaier die je handvatten geeft bij het motiveren van anderen. 

Misschien herken jij je in één van deze situaties:

  • Je bent therapeut of begeleider. Het kost je veel energie om je cliënt voortdurend te motiveren tot gezonde keuzes.
  • Je bent behandelaar binnen een zorginstelling. Je wilt een team van begeleiders enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan met het plan van aanpak.
  • Je bent ergocoach. Je wilt jouw collega’s stimuleren tot fysiek gezond werken.
  • Of je bent beweegcoach of aandachtsfunctionaris. Je wilt begeleiders stimuleren om zelf meer te bewegen met cliënten. 

Deze situaties kom ik veel tegen in mijn dagelijks werk. Enthousiaste begeleiders, orthopedagogen, ergocoaches, beweegcoaches en aandachtsfunctionarissen met heel goede plannen, die soms weerstand ervaren bij de uitvoering hiervan.

Weerstand heeft heel vaak te maken met een mismatch van fasen. De enthousiaste professional is in haar denken en handelen al veel verder dan de cliënt, de collega of het team. Kortom: je gaat te snel.

Hoe dan?

De meest effectieve manier om iemand te begeleiden naar duurzame gedragsverandering, is door aan te sluiten bij de Fase van Gedragsverandering van deze persoon.

Aansluiten bij de Fase van Gedragsverandering zorgt ervoor dat je de goede dingen doet, op het juiste moment. Wat heel fijn is, is dat je ook precies weet wat je níet hoeft te doen.

Stel je bijvoorbeeld vast dat jouw cliënt, collega of team in de overwegende fase is? Dan heeft het geen enkele zin om met tips en concrete stappenplannen te komen. Sterker nog: dit roep alleen maar weerstand op.

Hoe fijn is het om ook te weten wat je níet hoeft te doen? Dat scheelt enorm veel tijd, toch?

Wat doe je wel?

Belangrijk is om eerst te bepalen in welke fase van verandering je cliënt, collega of team is. Een hulpmiddel om dit te bepalen is de FasenWijzer.

De FasenWijzer: 

  • Helpt je bepalen in welke fase van gedragsverandering iemand is
  • Geeft aan wat je in deze fase wel én niet te doen staat
  • En licht de achtergrond van deze fase toe.

Dit alles in een handzame, kleurige waaier.

Hoi Mariëlle,

Ik wilde je even laten weten dat we afgelopen dinsdag een leuke en leerzame deskundigheidsbevordering hebben gehad nav het onderwerp: De Fasenwijzer. Dinsdag hebben we het vooral gelinkt aan een cliëntcasus, maar we willen dit ook nog een vervolg geven door het te linken aan de organisatie.Veel mensen hebben inzicht gekregen en weer eyeopeners waardoor ze met een andere kijk weer aan de slag kunnen.

Vanaf 1 oktober is de vernieuwde versie van de FasenWijzer beschikbaar. Je bestelt hem voor € 17.95 (ex verzendkosten). Tijdelijk krijg je bij je bestelling gratis toegang tot de volledige masterclass over de Fasen van Gedragsverandering.

Marielle Tromp achter tafel

De FasenWijzer voor jouw hele team of organisatie?

Wil jij de FasenWijzer bestellen voor jouw hele team of organisatie? Of overweeg je deze in een goodiebag van een congres te doen? 

Neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden. Het liefst spreek ik je telefonisch, maar ik vind het handig om even tijd voor je te hebben. Mail me daarom om een afspraak te maken naar marielle@marielletromp.nl , of stuur een WhatsApp bericht via de knop onderaan de site. Dan spreken we elkaar binnenkort. 

Marielle Tromp
  • Ik help zorgprofessionals te doen wat er voor hen toe doet. 
  • Meer voldoening en meer resultaat, met meer gemak. 
  • Door training, teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. 

© Mariëlle Tromp 2010 - 2022

Fotografie: Pragt Plaatjes

Contact opnemen?