Skip to main content

De Positief Motiveren podcast

Goede voornemens? Zoom eerst uit en kijk naar gewoontes en patronen

Heb jij een goed voornemen….? Voor veel mensen is het verleidelijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Meteen dóen, want daar gaat het om. Tenminste: dat denken veel mensen.

In deze aflevering leg ik je uit:

  • Dat wilskracht níet de hoofdrol speelt;
  • Waarom het goed is om eerst uit te zoomen;
  • En om te kijken naar patronen en gewoontes.

Wilskracht speelt niet de hoofdrol

Wilskracht speelt niet de hoofdrol. Want ook zonder een grote berg discipline of wilskracht ben je prima in staat om veranderingen door te voeren. Áls je het slim doet. 

Wilskracht is slechts een factor in het geheel. Het is niet de doorslaggevende factor. Het is wel verstandig om te bedenken hoe je hier slim mee om kunt gaan.

Ga uitzoomen

Wat veel mensen helpt is om je niet op je voornemen focussen, maar juist even uit te zoomen. Het helpt om te zien dat je een proces gaat doorlopen. En in dat proces zitten allerlei fasen.

  • Lees hier over de Fasen van Gedragsverandering

Ook helpt het om te kijken naar je gewoontes. Wat doe je eigenlijk allemaal op een dag? Welke structuren zie je bij jezelf? Welke patronen heb je?  

Kleine stapjes

Pas daarna ga je kijken welke kleine verandering je zou kunnen doorvoeren in je dag, waardoor je een piepklein stapje neemt in de richting waarin je op wilt. Zorgt dat deze kleine verandering een vanzelfsprekend onderdeel van je dag wordt.

Zorg dat je minder focust op je voornemen of je doel. Maar meer op het proces om daar een gewoonte van te maken. En besef dat een duurzame verandering bijna altijd begint met kleine stapjes.

Samengevat

  • Zoom uit. 
  • Kijk eerst naar het grote plaatje. Naar gewoontes, naar structuren. 
  • En kijk dan pas naar gedrag
  • Kies voor kleine stapjes
  • Sta stil bij wat je nu al bereikt hebt

Méér Motivatie?

Meld je aan en ontvang 2 keer per maand nieuwe artikelen per e-mail. Je gaat akkoord met de privacyverklaring van Mariëlle Tromp. Afmelden is eenvoudig.

Luister de podcast via je eigen app

Als je de podcast luistert via je eigen app en je hier abonneert, dan vind je alle afleveringen op een rij!

Staat jou favoriete podcast-app hier nog niet tussen? Of kom je er niet uit? Laat het me even weten!
Contact opnemen?